NAJAVA: Međunarodni festival pršuta - Drniš 2014. (05. - 06. rujna 2014. godine)

Drniški kraj i Krka bez obzira na ekonomsku zaostalost, bili su zanimljivi svjetskim putnicima koji su osim u prekrasnoj prirodi mogli uživali u drniškom pršutu. Drniš su posjetila dva Austrijska cara i to Franjo I, 12. 06. 1818. godine i Franjo Josip, 19. travnja 1875. g. Drniški gost bio je, također i saksonski kralj Friedrich II August - 1838. g. ali i mnogi uvaženi svjetski putnici i putopisci.

Tako ćemo spomenuti: talijanskog putopisca Alberta Fortisa koji je 1774. g. objavio Vaggio in Dalmazia (Put po Dalmaciji), njemačkog putopisca Johanna Georga Kohla koji je posjetio Drniš u rujnu 1851. g. i to opisao u svom dijelu Reise nach Isttrien, Dalmatien und Montenegro; Francesca Cusinija talijanskog putopisca koji je posjetio Drniš 1840. g. i to opisao u svom dijelu La Dalmazia, le isola jonie e la Grecia; engleskog egiptologa Ser Johna Gardnera Wilkinsona koji je posjetio ovaj kraj 1844. g. i to objavio u knjizi Dalmattia and Montenegro: with a journey to Mostar in Herzegovina; francuski putopisac Charles Yriarte i njegovo djelo Le tour du Monde - La Dalmatie (Putovanja po svijetu-Dalmacija) objavljeno 1875. g., njemačkog pisac Ludwiga Passarge koji je svoje impresije o posjetu ovim krajevima opisao u knjizi, Dalmatien und Montenegro objavljenoj u Lepzigu 1904. g. Iako su Passargeova zapažanja o ovim krajevima i ljudima uglavnom negativno intonirana morao je istaknuti da je njegov «razmaženi želudac» bio zadovoljen domaćom hranom.

I u 20 st. Drniški pršut je tražena delicija svjetskih vladara. Osim Josipa Broza Tita i engleska kraljica Elizabete II je prilikom krunjenja, 2. lipnja 1953. godine uživala u Drniškom pršutu.

Nakon oslobođenja Drniša 1995. Zaživjela je "Udruga proizvođača Drniškog pršuta" koja okuplja 12 malih proizvođača, a u suradnji s Zavodom za opće stočarstvo - Agronomskog fakulteta u Zagrebu, radi na zaštiti i unapređenju ovoga proizvoda.

Drniški pršut nije izgubio na kvaliteti nakon Domovinskog rata, pa je u njemu ponovo uživala engleska kraljica 2002. g. prilikom proslave pedesete godišnjice krunidbe kada su joj drniški pršutari na čelu s gradonačelnikom Antom Dželalijom uručili pršut. Predsjednik SAD – a George Bush je također je uživao u drniškom pršutu i to u svibnju 2008. g. o čemu govori i pismo zahvale spomenutih odličnika.

Želite znati više?

Grad Drniš

Udruga proizvođača drniškog pršuta

Međunarodni festival pršuta

Šibensko-kninska županija

Turistička zajednica Grada Drniša

Hrvatska gospodarska komora